თემა: Garincha (ფეხბურთი / ფეხბურთელები) Gaucho (13.11.2015 22:08) [img]https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/eb/MFdSantos-Garrincha.jpg/220px-MFdSantos-Garrincha.jpg[/img] piradi monacemebi sruli saxeli manuel fransisko dos santosi dabadebis tarigi 28 oqtomberi, 1933 dabadebis adgili maje , rio-de-janeiros shtati , brazilia gardacvalebis tarigi 20 ianvari, 1983 (49 wlis) gardacvalebis adgili rio-de-janeiro , brazilia simagle 169 satamasho pozicia marjvena garemarbi Gaucho (13.11.2015 22:11) axalgazrduli kariera 1947-1952 pau-grande profesionaluri kariera † wlebi gundi matchi (goli) 1953-1965 botafogo 236 (85) 1966 korintiansi 4 (0) 1967 portugeza 1 (0) 1968 atletiko xuniori 1 (0) 1968-1969 flamengo 8 (0) 1971-1972 olaria 8 (0) 1953—1972 sul 257 (85) erovnuli nakrebi 1955—1966 brazilia 60 (17) Gaucho (13.11.2015 22:11) jildoebi oqro shvedeti 1958 oqro chile 1962 vercxli peru 1957 vercxli argentina 1959 † profesiul klubebshi chatarebuli matchebi da golebi mocemulia mxolod adgilobrivi chempionatis monacemebit. Gaucho (13.11.2015 22:11) manuel (mane) fransisko dos santosi ( port. Manuel „Mané“ Francisco dos Santos; d. 28 oqtomberi , 1933, maje — 20 ianvari , 1983, rio-de-janeiro ), cnobili, rogorc garincha (port. Garrincha) — brazilieli fexburteli, marjvena garemarbi , itvleba yvela drois sauketeso marjvena garemarbad fexburtis istoriashi.[1][2][3][4][5][6] fexburtis istoriisa da statistikis saertashoriso federaciis gamokitxvis mixedvit, garincha msoflios sauketeso fexburtelebs shoris merve da meoce saukunis samxret amerikis sauketeso fexburtelebs shoris meotxe adgils ikavebs. gazet The Times-is cnobit ki garincha meeqvse adgils ikavebs msoflio chempionatis istoriis sauketeso fexburtelebs shoris. [7] aseve, is shedis msoflio chempionatebisa da kopa amerikis sauketeso fexburtelebis simbolur nakrebshi. [8] garincha, peles shemdeg, meore fexburtelad itvleba braziliis erovnuli fexburtis istoriashi. [9] garinchas karieruli „ayvavebis“ periodi klub „botafogoshi“ gamosvlas ukavshirdeba. 1955- 1965 wlebshi man am klubshi 579 matchi chaatara da 249 goli gaitana. botafogoshi gatanili golebis saerto raodenobis mixedvit, garincha mesame adgils ikavebs.[10] mas shemdeg, rac garincham seriozuli travma miigo, „botafogo“ gamoetxova mas. shemdgom periodshi fexburtelma mravali klubi gamoicvala da arcertshi ar gacherebula didxans. 1955- 1966 wlebshi garincha braziliis nakrebshi tamashobda, romlis drosac orjer moigo msoflio chempionati, 1958 da 1962 wlebshi, meore chempionatshi garincha 4 gatanili golit chempionatis bombardirad dasaxelda. Gaucho (13.11.2015 22:12) biografia bavshvoba da axalgazrdoba garincha daibada 1933 wlis 28 oqtombers rio-de-janeiros gareubanshi, dasaxleba pau-grandishi (amjamindeli maje), amaro da maria karolinebis mravalshvilian ojaxshi, sadac igi mexute bavshvi iyo. [11] imis gamo, rom axalshobilis registracia mxolod ati dgis dagvianebit moxda, dabadebis mowmobashi 28 oqtomberi uweria. aseve, registrators simtvralis gamo, daaviwyda axalshobilistvis meore saxelis chawera, amitom garincham txutmeti wlis asakshi tviton airchia meore saxeli da dairqva fransisko. [12] garincha daibada tandayoli naklovanebebit: itanjeboda sielmit, xerxemlis deformaciita da menjis dzvlis problemebit, am yvelafertad ertad, marcxena fexi marjvenastan shedarebit eqvsi santimetrit mokle hqonda. [13][14][15] manes navklovanebebis gamosasworeblad chatarebuli qirugiuli operacia ushedego agmochnda: eqimebi, romlebic operacias aketebdnen, tvlidnen rom, bavshvistvis mxolod siarulic ki bedniereba iqneboda. [9] zogierti versiis tanaxmad, problemebi, romlebic garinchas awuxebda poliomielitis shedegad iyo warmoshobili. [16][17] garincha shereuli warmomavlobis iyo — dedis mxridan afro-brazilieli qalaq resifidan ,[18] mamis mxridan ki indieli fulniosebis shtamomavali; misi papis mama XIX saukuneshi idzulebit gadasaxlda barigis qedis ferdobidan palmeiras-dos-indiosshi, shtat alagoasshi .[19][20] aqve miigo man gvari — fransisko dos santosi, monatmflobeli da shaqris lerwmis plantaciebis mflobelis saxeli mixedvit. mamis mxridan mas afrikuli fesvebic hqonda. [18] garinchas ojaxi, mshoblebisa da mis garda, kidev 3 bavshvisgan shedgeboda, romeltagan ori, manes da-dzma, shimshilisa da avadmyofobisgan daigupnen. [19] isini dzalian garibulad cxovrobdnen, ris gamoc mane pataraobidanve exmareboda mshoblebs, tyeshi xils agrovebda da bazarshi yidda; dziritadad vachrobda veluri dzlieri sunis mqone bananebit.[21] mamamisi, amaro pau-grandes qarxanashi mcvelad mushaobda, itanjeboda alkoholizmit ,[18] bolos ki gardaicvala gvidzlis cirozit .[22] manes mamis msgavsi tvisebebi gadaeca: 4 wlis asakshi gaugo gemo alkohols, 10 wlis asakshi ki ukve xshirad svamda spirtian sasmelebs: kashasas,[14] luds[23] da kachimbus, damzadebuls kashasidan, taflisa da limonisgan, aseve daiwyo tambaqos xshiri moxmareba. [17] manem tavisi zedmetsaxeli „garincha“ nibliisebrta chitebis dacheris siyvarulis gamo dairqva, [24] romeltac „garinchas“ uwodebdnen da binadrobdnen qalaqis maxloblad, tyeshi, mane dzalian zusti imitaciit badzavda mat chikchiks. ase daerqva mas es saxeli otxi wlis asakshi, tavisi dis sityvebis shemdeg, rodesac man utxra: „shen imden chitebs icher, rom male shentviton gaxdebi garincha.“ Gaucho (13.11.2015 22:12) saklubo kariera „pau-grandi“ 1941 wels garincha skolashi shevida, tumca, iq mxolod otxi weli gaatara, xshirad gacdenili mecadineobebis gamo ki satanado doneze ar icoda wera-kitxva. [16][18][26] 1947 wlis 19 noembers, 14 wlis garincha samushaod moewyo adgilobriv teqstilis qarxana „amerika fabrilshi“ mrtvelis damxmared. [12][18][27] swored am periodshi dairqva manem meore saxeli — fransisko, radgan ar sheshlodat sxva manuel dos santoshi. [18] qarxanashi mane or mushas — svings da pinselos daumegobrda, romlebtan ertadac regularulad svamda, mattan megobroba ki arc mas shemdeg gauwyvetia, rac cnobili fexburteli gaxda. [18] mushaobastan ertad garincha fabrikis samoyvarulo gund „pau-grandis“ bavshvta shemadgenlobashi tamashobda. ertxelac „pau-grandi“ adgilobriv samoyvaruli gunds etamasheboda, garincham am matchis dros tamashis magali done achvena da mashin, rodesac igi sizarmacis gamo daitxoves qarxnidan, fabrikis gundis metauris wyalobit kvlav agadgines gundshi. [15] magram, amis miuxedavad, „pau-grandis“ mtavarma mwvrtnelma, karlos pintom, is ar miiwvia mtavar shemadgenlobashi. ris gamoc garincham 1951 wels regionis sauketeso gundebshi daiwyo tamashi, „kruzeiro du sulsa“ da „seranoshi“, tumca aq mxolod sadilamde itamasha da isev ukan, „pau-grandis“ shemadgenlobashi dabrunda. [21] swored am klubebshi miigo man pirveli xelfasi, 30 kruzeiro ert matchshi. [18][28] sami tvis shemdeg, xshiri adgilis cvelebadobis gamo, garincham am klubshi tamashi shewyvita.[28] 1949 wlis ivnisshi, mshobiarobis shemdgomi periodis dros, infeqciis shedegad gardaicvala garinchas deda, ramac dzalian imoqmeda maneze. dedis sikvdilis shemdeg mamamisma - amarom cxovreba qvriv qaltan, sesiliastan da mis shvilebtan ertad daiwyo. 16 wlidan mane ufrosebis gundshi tamashobda. man tavis sadebiuto matchshi „kruzeiro du sultan“ ramdenime goli gaitana da misma gundma 8:1 moigo. [29] gundis mtavarma mwvrtnelma pintom mane marjvena garemarbad daayena imis gamo, rom manes tradiciuli pozicia — mindvris centrshi, tavdamsxmelis ukan, dakavebuli iyo sxva motamashis mier. [18] marjvena flangis forvardad mane dzalian kargad tamashobda da maleve regionis sauketeso fexburteli gaxda. [30][31] ert-ert tamashshi, sadac „pau-grandi“ „rais-da-seras“ xvdeboda, angarishi ki 0:0 iyo, garincham sakutari sajarimodan daiwyo tavbrudamxvevi driblingi, moatyua mowinaagmdege gundis yvela fexburteli da gadaawoda burti tanagundels, romelmac es sheteva golit daasrula. amis shemdeg mowinaagmdege gundeli dzalian nawyeni darcha da garinchas driblingit agfrtovanebulma sakutarma gulshematkivrebma mas cema daupires, tumca gadarcha, sabolood es matchi „pau-grandim“ 6:0 moigo. Gaucho (13.11.2015 22:13) „botafogo“ garinchas fexburtis tamashis magali done mis mimart rio-de-janeiros „didi“ klubebis interesis mizezi gaxda. mane „flamengosa“ da „fluminenses“ warmomadgenlebtan iyo sherchevaze, tumca susti finansuri mdgomareobisa da fexze arsebuli problemis gamo uari tqves mastan kontraqtis gaformebaze. [31] klubma „vasko-da-gamam“ ki garinchas ayvanaze uari imis gamo tqva, rom igi sherchevaze bucebis gareshe mivida.[15][30] asetive warumatebeli agmochnda „san-qristovantan“ kontraqtis gaformebis mcdeloba, sherchevaze misuls ati wutis shemdeg utxres, rom dalodeboda gadawyvetilebas sagamomde, magram manem sadgurze lodinisas moiwyina, matareblis bolo reisit gaemgzavra pau-grandishi da arc meore dges dabrunebula ukan. [28] oci wlis asakshi garincha „botafogos“ yofilma fexburtelma aratim sheamchnia, romelic pau-grandishi megobrebtan chamovida da naxa, tu rogor gaitana manem ert matchshi otxi goli. [29] 1953 wlis 13 marts aratim manes forma da bucebi uyida da „pau-grandis“ prezidenttan ertad axalgazrda fexburteli mivida mwvrtnel jentil kardozostan , romelmac igi axalgazrduli gundis varjishze daushva. [32][33][34] garincha warmatebit gamovida, tumca erti chatarebuli varjishis shemdeg kardozo niutonis shvils ar hqonda ufleba miego gadawyvetileba manes migebis taobaze, amitom manes mogvianebit mosvla stxoves. 1953 wlis 10 ivniss mane „botafogos“ ufrosebis gundis sherchevaze iyo. sherchevis win ki is gaafrtxiles, rom mas braziliis nakrebis marjvena mcveltan mouwevda dapirispireba. magram manem tqva, rom chveulebriv mas xshirad uwevda juantan dapirispireba da yoveltvis imarjvebda. varjishze garincham samjer erti da igive cru modzraobit moatyua hiltoni, fexebshua gautara burti, razec gancvifrebulma hiltonma aseti ram moimoqmeda: rodesac fexburtelebi gasaxdelisken gaemartnen, hiltoni kardozostan mivida da utxra: tu es bichi agmochndeba sxva klubshi, me ver shevdzleb mshvidad dzils. xolo tu es bichi chventan darcheba, mashin sxva klubebis mcvelebi ver shedzleben mshvidad dzils. [15][35] amis shemdeg mwvrtnelma yvela moedanze daabruna da ukve oci wutis shemdeg darwmundnen garinchas shesadzleblobashi. [30] paulo amaraltan sherchevis shemdeg, romelic amavdroulad fizikuri momzadebis mwvrtneli iyo botafogoshi, garinchas shesaxeb man tqva: motamashem saucxoo ostatoba achvena. chemi azrit, mas mxolod erti gamousworebeli nakli aqvs: igi dzalian xshirad mimartavs driblings. [36] garinchas botafogoshi gadasvlistvis pau-grandis 500 kruzeiro gadauxades. Gaucho (13.11.2015 22:14) [img]https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c7/Garrinchabotafogo.JPG/240px-Garrinchabotafogo.JPG[/img] garincha „botafogos“ shemadgenlobashi Gaucho (13.11.2015 22:15) 1953 wlis 21 ivniss garinchas debiuti shedga „botafogos“ shemadgenlobashi, romelic amxanagur matchs martavda klub „avelartan“, es tamashi botafogom 1:0 moigo. amave wlis 30 ivniss man tavi daaneba fabrikashi mushaobas da profesionalurad dakavda fexburtit. 10 ivliss man „botafogos“ dublebsa da „san-qristovanis“ meore shemadgenlobas shoris gamartul matchshi sami goli gaitana. oficialuri tamashebshi garincham pirvelad 1953 wlis 19 ivliss moigo „bonsusesostan“ gamartul matchshi, am tamashshi man sami goli gaitana da sabolood misma gundma 6:3 moigo. [37] meore dges ert-ertma gazetma mis shesaxeb statia ganatavsa shemdegi sataurit: „gaulichom daipyro botafogo“. tavis pirvel sezonshi, gundis shemadgenlobashi tamashisas garincham 26 matchi chaatara da 20 goli gaitana, ritac rio-de-janeiros shtatis chempionatis meore bombardiri gaxda, xorxe benitesis shemdeg, romelsac 22 goli hqonda gatanili. pirvel sezonshi manem sami het-triki sheasrula: „bonsusesostan“ matchshi, bangustan matchshi marakanaze (6:0) da klub „portugezastan“ matchshi, romelshic yvela burti man gaitana. shemdeg wels manem 66 matchi chaatara da 23 goli gaitana, romelta umravlesobac amxanagur shexvedrebis dros iyo. mteli sezonis ganmavlobashi mxolod ert tamashshi shedzlo ertze meti golis gatana, es iyo klub „searastan“ matchi. misma klubma ki am sezonze mxolod meotxe adgilis dakaveba shedzlo. am chempionatis msvlelobisas man shvidi golis gatana moaxerxa, tumca xshirad atamashebda burts tavis partniortan, dinostan , romelic chempionatis bombardiri gaxda. 1955 welsac cudi shedegi achvena „botafogom“, amave chempionatze meshvide adgili daikava, garincham ki mxolod 3 goli gaitana. mtlianad am sezonshi ki manem 53 matchshi 22 goli gaitana, aqedan 17 amxanagur matchebshi. klubis warumateblobis mizezi italiashi ori mtavari forvardis, dino da kostasa da luis vinisios gadasvla iyo. 1956 wels botafogoshi paulo valentini gadmovida, romelic centraluri naxevarmcvelis poziciaze tamashobda da aseve gadmovida kuarentinia. shemdeg wels ki klubshi gadmovida didi, momdevn ori wlis ganmavlobashi ki gadmovidnen mario zagalo, amarildo da mekare manga ailtoni. 1957 wels klubs mwvrtneli sheecvala da dainishna jurnalisti joan saldania . axali mwvrtnelis ert-erti pirveli gadawyvetileba garinchastvis „tamashis tavisuflebis“ minicheba gaxda: „bichebo, xedavt, moednis marjvena zols — chveni sajarimodan mowinaagmdegis karamde? aqet, marjvena flangze, arcert tqvengans ar grtavt nebas, rom cxviri chachrat. es mane garinchas derefania. yvela danarchenma unda itamashot centrsa da marcxena zolshi. manestan miaxloeba ar gabedot. dae, aketos man rac unda, xolo tqveni saqmea daelodot misgan pass da daartyat karshi...“ Gaucho (13.11.2015 22:16) [img]https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/19/Brazilian_players_Vav%C3%A1%2C_Gilmar%2C_Garrincha_and_Moseir.jpg/350px-Brazilian_players_Vav%C3%A1%2C_Gilmar%2C_Garrincha_and_Moseir.jpg[/img] garincha (marjvnidan meore) braziliis nakrebis fexburtelebtan ertad Gaucho (13.11.2015 22:17) am gadawyvetilebis shemdeg garincha da saertod, mtliani gundi ufro kargad atamashda. „botafogom“ 9 wliani pauzis shemdeg, rogorc iqna shedzlo rio-s chempionatis mogeba, finalshi manes gundis upiratesoba „botafogos“ gamarjvebit dasrulda, mat „fluminense“ 6:2 daamarcxes.[39] garincha ert-erti sauketeso iyo moedanze, gaitana goli da gaaketa otxi sagole gadacema, romlidanac sami valentinum golit daagvirgvina. [40] mane tavisi tamashit chempionatis sauketeso motamashe gaxda.[41] erti wlis shemdeg gundma chempionatze mxolod mesame adgilis dakaveba shedzlo, [42] am chempionatze qulebis ertnairi raodenoba hqonda or gundtan: „fluminensestan“ da „vasko da gamastan“ ertad. amis shemdeg chatarda damatebiti turniri ertnairi qulebis mqone sam gunds shoris, romelshic manes gundma bolo adgili daikava. [43] amave sezonshi, „river pleittan“ chatarebul matchshi, romelic meqsikashi gaimarta, manem ise gaakvirva adgilobrivi mayureblebi, rom misi yoveli warmatebuli moqmedeba mowinaagmdege gundis fexburtel federiko vairos flangze tribunebze shedzaxils - „oles“ iwvevda, mogvianebit es shesaxili espanurenovan qveynebshi tradiciad iqca. [44] shemdegi ori wlis ganmavlobashi botafogos sul cota akldeboda nanatr gamarjvebamde: 1959 wels klubma chempionatshi meore adgili daikava, [45] momdevno wels ki mxolod mesame. [46] 1959 wlis dasawyishi manem muxlis travma miigo, romelic osteartrozis xelmeore ganvitarebam gamoiwvia. botafogos eqimebma danishnes operacia, tumca mane pau-grandishi wavida da operaciaze ar misula. [18] 1961 wels, braziliashi, garincha feir-pleis (samartliani tamashis) ert-erti pirveli epizodis monawile gaxda: fluminensestan matchshi mowinaagmdegeta mcveli pineiro kuntis dachimvis gamo moedanze daeca. mashin ki garincham nacvlad imisa, rom mowinaagmdegis arasaxarbielo mdgomareobit esargebla, burti moednis farglebs garet gadaagdo, radgan pineirostvis agmoechina samedicino daxmareba. [47][48] 1961 wels garincham botafogos shemadgenlobashi yofnisas meored moigo rios chempionati, finalshi mat fluminense daamarcxes, angarishit 3:0. mtliani chempionatis ganmavlobashi manes gundma mxolod ertxel waago. 14 dekembers, fluminensestan matchshi, romelic botafogostvis meatase iyo, garincham ertaderti goli gaitana da gadamwyveti goli gaitana, botafogom 1:0 moigo. [49] shemdeg wels pirvelad tavisi istoriis ganmavlobashi klubma rio-san-paulus turniri moigo, finalshi mat „palmeirasi“ 3:1 daamarcxes. [50] amave wels garincham kvlav moigo rios chempionati, sadac finalshi mat „fluminense“ 3:0 daamarcxes.[51] mane am chempionatis sauketeso fexburtelad dasaxelda. finalshi garincham ramdenimejer specialurad ise moatyua metoqe flangze, rom wonasworoba dakarga da daeca. ami shemdeg fluminenses fexburteli mivida msajtan da stxova, rom manes agar gaemasxaravebina isini. msajma ki tqva: tu garincha ganagrdzobda fluminenselta gamasxaravebas, mas gaadzevebda moednidan. amis shemdeg manem shecvla itxova da shua tamashisas wavida moednidan gasaxdelisken. sanam garincha midioda, burti gadavarda misken, mashin man miigo burti, moatyua misi meurve da daartya karebshi. da mxolod amis shemdeg datova moedani. momdevno dges ert-ertma braziliurma gazetma gamoaqveyna sharji, romelzec gamosaxuli iyo „botafogos“ tertmetive fexburteli, tumca yvela matgans garinchas saxe hqonda. [38] ertaderti warumatebloba am wels manestvis braziliis tasis finalshi santostan damarcxeba iyo. chempionatis dasrulebis shemdeg kompaniebma „Simca“-m da „Jornal dos Sports“ma chaatares gamokitxva, romelshic gamovlinda qveynis sauketeso motamashe.[18] gaimarjva manem, ristvisac mas avtomobili „Simca Chambord“ achuqes. [52][53] 1963 wels manem tavisi axali meuglis, elza suaresis txovnit, „botafogos“ kontraqtis pirobebis gaumjobeseba stxova. aqamde mane yoveltvis shetanxmebis sufta blanks awerda xels da saklubo xelfasis mxolod naxevars igebda. axali kontraqtze xelis mowera manem mxolod otxi tvis shemdeg, msxvili bankiris - joze magaliaesa linsas charevis shedegad shedzlo, romelmac manes safexburto girsebebi satanadod sheafasa. imave wels garinchas mteli rigi warumateblobebi sheemtxva: gaudzlierda osteartrozi marjvena muxlis saxsarshi, romelic baiashi gamartul amxanagur matchshi migebuli saxsris xrtilovani qsovilis travmis shedegi iyo.[38] klubis eqimma lilio toredom manes sami tvit tamashsa da varjishze tavis danebeba urchia, tumca botafogos prezidentma serxio darsma dajinebit moitxova manes darchena satamashod: klubma turneebi unda chaataros safrangetsa italiashi , garinchas gareshe ki anazgaureba 15 atasi dolaridan 7,5 atas dolaramde shemcirdeba.[38] am matchebshi mane gamayuchebeli „nemsebis“ zemoqmedebis qvesh iyo, romlebsac mas tamashamde uketebdnen. narkozis moqmedebis dasrulebis shemdeg ki manes muxlis sashineli tkivilebi tanjavda, romelic iqamde midioda, rom saklubo avtobusamde xelit mihyavdat. [38] ert-erti tamashis dasrulebis shemdeg, romelic florenciashi chatarda, eqimma oskar skaletim manes gasinjvis shemdeg operacia danishna, magram klubma es nabiji ar gadadga. [54] turnedan dabrunebul manes botafogom shvebulebis ageba shestavaza, magram amanac ar ushvela: travmis moshushebis bolo etapisas gaeglija meniski marjvena fexze da aman, praqtikulad, 2 wlit mwyobridan gamoiyvana mane, mas agar sheedzlo tamashi.[19] shemdeg wels klubma, romelmac dzviradgirebul operaciaze uari ganucxada, stxova manes, rom agedgina tamashebi klubshi, magram am ukanasknelma uari ganacxada. mashin klubma mane aidzula moewera kontraqtze xeli, romlis mixedvitac igi xelfass mxolod natamashebi matchebis shedegad miigebda. amis gamo mane idzulebuli gaxda chaetarebina ramdenime matchi, dzlieri tkvilis fonze. [55] mxolod 29 seqtembers gaiketa manem operacia, magalianesasa da misi megobris, eqimi mario markesi tourinios wyalobit. [38] gaketebuli operacia ushedego agmochnda, garinchas ki xelfasi 60% jarimis saxit daeqvita. [55] wlis darchenili nawilis ganmavlobashi mane moedanze ar gasula, mxolod individualurad varjishobda. [18] 1965 wlis dasawyisshi „botafogos“ xelmdzgvanelobam garinchas winaagmdeg sadiskreditacio kampania wamoiwyo: organizebul iqna statiata seria, sadac agnishnuli iyo, rom miuxedavad magali ostatobisa, garincha „moxucda“ da agar sheesabameboda klubis dones. [38] amis shemdeg samwvrtnelo shtabma manes mtavar shemadgenlobashi agar daushva, ris mizezadac forvardis formashi ar yofna daasaxeles.[38] maleve mane varjishebsas agar eswreboda, ris shedegadac man 7 kilogrami moimata. 1965 wlis 22 agvistos garincham ertaderti goli gaitana matchshi, romlitac klubs moagebina „flamengostan“. imave wlis 5 seqtembers guanabaras tasis finalur matchshi klub vasko da gamastan, igi mtavar shemadgenlobashi daayenes. tamashs 115 atasze meti mayurebeli eswreboda, rac im wlis rekorduli machvenebeli iyo. bevri tvlida, rom garincha tavisi gundis lideri iqneboda, moatuebda vasko da gamas marcxena mcvels, oldairs, magram am ukanasknelma mas amis shansi ar misca. ufro metic, oldairma erti golis gatanac shedzlo da saerto jamshi misma gunda 3:0 moigo. [56] ati dgis shemdeg, 15 seqtembers, garincham bolo matchi chaatara botafogos shemadgenlobashi, romlis drosac misma klubma daamarcxa portugeza, angarishit 2:1. 1966 wlis ianvarshi garincha korintiansma 220 milion kruzeirod iyida. [57] botafogoshi garincham sul 579 matchi chaatara da 249 goli gaitana. Gaucho (13.11.2015 22:17) karieris dasruleba 1966—1968 wlebis gamosvlebi „korintiansma“ garincha mayureblebis moedanze dasabruneblad iyida, radgan klubma 1954 wels vercerti didi turniri ver moigo. gulshematkivrebi manes klubshi gadmosvlam gaaxara, isini fexburtels sadgurshi daxvdnen da sastumromde miaciles. garinchas debiuti korintiansis shemadgenlobashi 1966 wlis 2 marts shedga braziliis tasis ert-ert matchshi klub vasko da gamastan, romelic manes klubma 0:3 waago. manes axali klubi momdevno tamashshic damarcxda mis yofil klubtan, „botafogostan“ tamashisas, angarishit 1:5. debiutidan 11 dgis shemdeg, 13 marts , garincham korintiansis shemadgenlobashi pirveli burti gaitana, aigo kruizeiros kari da tavis gundma matchi 2:1 moigo. amave wels mane daexmara klubs rio-san-paulus turniris mogebashi, romlis drosac chaatara 10 matchi da gaitana 1 goli, 19 marts san-paulus karebshi. [58] „san-paulus“ winaagmdeg chatarebuli matchi, romelic „korintiansma“ 2:0 moigo, zogierti mkvlevaris azrit, garinchas sauketeso matchi iyo am klubis shemadgenlobashi. [59] amis miuxedavad garincham mainc ver achvena tamashis is done, rasac misgan moelodnen da erti wlis shemdeg man datova klubi. sul „korintiansshi“ man 13 shexvedra chaatara da 2 goli gaitana.[60] aseti shedegis ert-erti mizezi partniorebtan urtiertoba iyo, romlebic ukmayofiloni iyvnen garinchas magali xelfasis gamo, romelic mat xelfasebze bevrad meti iyo. es xshirad gamoixateboda imashi, rom tanagundelebi mas moedanze ubralod ar „amchnevdnen“. [59] am situaciisa da klubis xelmdzgvanelobis dajinebuli motxovnit mas ramdenime matchis chatareba mouwia travmirebuli fexit. „korintiansis“ shemadgenlobashi yofnisas manem bolo matchi 1966 wlis 9 oqtombers chaatara, romelic misma gundma, am klubshi misi pirveli tamashis msgavasad, 0:3 waago. am tamashic shemdeg manem datova „korintiansis“ baza da rio-de-janeiroshi gaemgzavra. „korintiansma“ sportuli iusticiis tribunals mimarta da am organom miigo gadawyvetileba manes diskvalifikaciis shesaxeb, romlis mixedvitac mas ori wlis ganmavlobashi ekrdzaleboda oficialur matchebshi tamashi. [58] 1967 wels garincha arendit „vasko da gamas“ daqvemdebarebashi gadavida. am gundshi igi didxans varjishobda, rata formashi chamdgariyo. manes shesamowmeblad, klubma amxanaguri matchi chaatara, romelshic garincham sruli 90 wuti itamasha da golic gaiatana. magram am tamashma mainc ver daarwmuna gundis mwvrtnelebi misi klubshi darchenis taobaze. [61][62] . „vasko da gamastan“ warumatebeli urtiertobis shemdeg mane „fluminenses“ warmomadgenelebtan iyo sherchevaze, magram es mcdelobac ushedego agmochnda. amis shemdeg mane braziliis dabali donis gundebshi tamashobda: ramdenime tamashi „portugezashi“, [62][63] erti „bangushsa“ da „alekrinshi“, aseve sxva „patara“ gundebshic. [38] 1968 wels mane boliviashi gaemgzavra, sadac ramdenime matchi chaatara. boliviis shemdeg, igi kolumbiashi wavida, sadac „atletiko xuniorsma“ manes ert matchi 600 dolari shestavaza. [38] atletikoshi manem mxolod erti matchi itamasha, 20 agvistos klub „santa-festan“, romelic 2:3 waages. matchis dawyebamde garinchas ovaciebit shexvdnen, magram tamashis mimdinareobisas „atletikos“ gulshematkivarta sixaruli imed gacruebam shecvala. isini ustvendnen manes, romelmac mteli tamashis ganmavlobashi mxolod 3 gadacemis gaketeba shedzlo, tamashis shemdeg ki mas pomidvrebi da kvercxebi daushines. braziliur presashi am istoriam didi agshfoteba gamoiwvia, jurnalistebi braziliis fexburtis konfederaciis warmomadgenelebs ekitxebodnen, tu ra sheidzleba moemoqmedebinat garinchas winaagmdeg ucxo qveynis dacinvistvis. gamoxmaurebebi daaxloebit erti kviris mandzilze mimdinareobda, tumca shemdeg es ambavi maleve daiviwyes. Gaucho (13.11.2015 22:18) karieris bolo wlebi kolumbiidan wamosvlis shemdeg garincha rio-de-janeiroshi dabrunda. igi xelaxla sheecada „vasko-da-gamashi“ moxvedras, romelsac im dros, misi pirveli mwvrtneli „botafogoshi“, jentil kardozo xelmdzgvanelobda. kardozom manes megobrobis nishnad gundtan ertad varjishi shestavaza, magram igi sxva gundebtan molaparakebebis gamo varjishze ar mivida. 1968 wlis ianvarshi mane klub fortalezashi sherchevaze mivida. 28 ianvars man amxanagur shexvedrashi itamasha „fluminenses“ winaagmdeg, romlis drosac moedanze 45 wuti dahyo. misma klubma 1:0 moigo. [65] mogvianebit garincha urugvaul klub „nasionaltan“ awarmoebda molaparakebebs, tumca ushedegod. shemdeg argentinul klubebshi scada bedi, mat shoris boka xuniorstanac, tumca aqac ushedegod. [66] 1968 wlis shemodgomaze flamengoshi mivida. gundis mtavarma mwvrtnelma roberto gomes perdozam mas gundshi gamosvlis shansi misca, mxolod im pirobit, rom igi wonashi daiklebda. amaze garincha datanxmda da klubis eqimis, frankalaches metvalyureobit varjishobda, ris shedegadac 3 tveshi 12 kilos dakleba shedzlo. [38] misi debiuti klubshi 1968 wlis 30 noembers, klub „vasko da gamas“ winaagmdeg shedga. am tamashshi manes klubi 0:2 damarcxda. garincham mxolod erti taimi itamasha da travmis gamo shecvales. [38] am tamashis shemdeg klubma manestan 6 tviani kontraqti gaaforma. [38] 1969 wlis 19 ianvars , „amerikastan“ tamashis dro garincham „flamengoshi“ pirveli goli gaitana, tamashi ki fre 2:2 dasrulda. [67] „flamengoshi“ yofnisas bolo matchi 1969 12 aprils chaatara, swored im dges, rodesac mas sideri daegupa avtoavariashi. am incidentisa da klubis axali mwvrtnelis sityvebis gamo, titqos igi imedebs ver amyarebs garinchaze, man datova klubi, miuxedavad imisa, rom kontraqtis amowurvamde jer kidev ori tve iyo darchenili.[18] sul am klubshi man 20 tamashi chaatara da 4 goli gaitana.[67] „flamengoshi“ tamashis periodi garinchastvis warumatebeli agmochnda: mas dzalian ishviatad atamashebdnen oficialur matchebshi, rac narsizo orasio domazas kargi tamashitac iyo gamowveuli, samagierod, xshirad gamodioda amxanagur shexvedrebshi. rata mayurebelta yuradgeba miepyro tavisi cnobadobit. [38] manes klubshi tamashma „flamengos“ finansuri krizisi garkveulwilad gamoaswora. [18] [68] 1969 wlis 2 ivliss man novu-amburgushic itamasha „internasionalis“ winaagmdeg, sadac 1:3 damarcxdnen. moedanze man 60 wuti dahyo.[69] 1969 wels garincha tavis meuglestan ertad evropashi gaemgzavra, sadac universitetebis, profkavshirebisa da fabrikebis amxanagur matchebshi monawileobda, ris sanacvlodac mcireoden gasamrjelos adzlevdnen. [18] italiashi yofnis dros, garincham tavisi bolo matchi chaatara torvaianikashi (pomecia), samoyvarul klubebs shoris tamashisas, sadac mane yasbebis gundis saxelit meqanikosebis gunds daupirispirda. am tamashshi man otxi sagole gadacema gaaketa, magram, miuxedavad amisa, misi gundi 4:5 damarcxda. [66] amave periodshi mas ramdenime klubma kontraqtis gaformeba shestavaza. 1970 wlis aprilshi manes kontraqtis gaformeba lisabonurma „benfikam“ shestavaza. mane am shetavazebaze datanxmda, magram shetanxmeba ar shedga portugaliis safexburto uwyebis xelmdzgvanelobis gadawyvetilebis gamo, romelic erovnul klubebshi ucxoeli motamasheebis gadmosvlas krdzalavda. amave wels mas 3 tviani kontraqti shestavaza parizulma „red-starma“, romelic garinchas 15 atas dolarian anazgaurebas dapirda. garincham am frangul klubshi mxolod erti amxanaguri tamashi chaatara, kontraqti ki chaishala red-staris sachvenebeli matchebis ganrigis cvlilebis gamo. [18][70] 1971 wels garincha braziliashi dabrunda, sadac patara naxevradprofesionalur gundebshi tamashi daiwyo. tamashebis shemdeg xshirad midioda adgilobriv barshi tanagundelebtan ertad da alkoholur sasmelebs svamda. garinchastvis bolo profesionaluri klubi olaria agmochnda, romelic mas 15 atas kruzeiros uxdida tveshi. [18] olariis shemadgenlobashi manes debiuti 1972 wlis 23 tebervals shedga, am shexvedrashi olaria, manes yofil klubs, „flamengos“ daupirispirda, romlis drosac man moedanze 45 wuti gaatara. am shexvedras titqmis 50 atasi adamiani daeswro, rac olariistvis ishviatoba iyo. [18] manem am klubistvis bolo matchi 1972 wlis 23 agvistos chaatara, romelshic misi gundi, missave yofil klubs „botafogos“ daupirispirda, klubs, romelshic karieris sauketeso wlebi gaatara; es matchi olariam 0:1 waago. [18] olariashi tamashisas garincham sul 10 tamashi chaatara (ori mogeba, 4 fre da 4 wageba) da erti goli gaitana, klub „komersialtan“ amxanagur shexvedrashi. [71] amis shemdeg mane kidev 10 weli gamodioda samoyvarulo klubeshi, romlebshic, saerto jamshi 500-ze meti goli gaitana, aseve, gamodioda sashualo donis klubebis sachvenebel matchebshic. [72] magalitad, 1973 wlis 19 seqtembers „sss maseios“ girseba daicva „asa arapikas“ winaagmdeg, romlis drosac moedanze sruli 90 wuti dahyo. shemdegi tamashi 1982 wlis 25 dekembers chaatara, romlis drosac moedanze mxolod 20 wuti, zogierti versiit ki 40 wuti dahyo. [73][74] tamashi chatarda planaltinashi, londrinis gundi, romelshic manes gamodioda, daupirspirda garansiis profesional sportsmenta asociaciis gunds.[73] es tamashi manes gundma 1:0 moigo. Gaucho (13.11.2015 22:19) [img]https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/11/Garrincha_-_Maracan%C3%A3.jpg/240px-Garrincha_-_Maracan%C3%A3.jpg[/img] garinchas biusti marakanaze Gaucho (13.11.2015 22:20) gamosamshvidobebeli matchi 1973 wlis 18 dekembers marakanaze garinchas gamosamshidobebeli matchi gaimarta, romelshic wina msoflios chempionatis gamarjvebulebisgan dakompleqtebuli braziliis nakrebi daupirispirda fifas nakrebs, romelic samxret amerikul turneshi myofi latonoamerikeli da sabchota fexburtelebisgan shedgeboda (romelta shoris iyvnen: brindisi, babingtoni , hausmani , rocha, onishenko, olshanski , lovchevi). matchs eswreboda 131 555 adamiani. tamashis dawyebamde moedanze yvavilebisgan gamosaxes sityvebi: mane — xalxis sixaruli. motelvisas yvela fexburtelma mane centrshi moaqcia da aplidismentebit daajildova. manem tamashi dziritad shemadgenlobashi daiwyo da pirveli taimis shuashi igi zekiniam shecvala. [75] sastvenis shemdeg garincham datova moedani, gasaxdelisken wasuli ki tiroda. es tamashi brazilielta sasargeblod 2:1 dasrulda, pelesa da luis pereiras golebis wyalobit, fifas nakrebidan ki goli brindisma gaitana. [76][77] am tamashidan shemosuli tanxa mtlianad garinchas gadasces, romlitac man grdzelvadiani finansuri valdebuleba dafara, shvilebs gadauxada swavlis safasuri. amave fulit saxli iyida bara da tijukas raionshi, avtomobili, binebi sakutari shvilebistvis da im restornis sanaxevro wili, romelshic misi meugle mgeroda. Gaucho (13.11.2015 22:20) [img]https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c9/Bra_par1959ca.jpg/280px-Bra_par1959ca.jpg[/img] garincha (marcxena ganapira qveda rigshi) braziliis nakrebis shemadgenlobashi Gaucho (13.11.2015 22:21) saertashoriso kariera 1955—1966 wlebshi garincha braziliis nakrebshi gamodioda, romelshic 60 matchi chaatara da 17 goli gaitana. mastan ertad nakrebma mxolod ertxel waago. garinchas sam msoflio chempionatsa da or samxret amerikis chempionatshi aqvs monawileoba migebuli. garinchas pirveli matchi braziliis nakrebshi 1955 wlis 18 seqtembers shedga chiles winaagmdeg, romelic fred 1:1 dasrulda.[32] garincham nakrebshi misvlit „daavaldebula“ julinio , satamashod italiashi wasuliyo da ar moendomebina samshobloshi kargad motamashe kolegistvis adgilis wartmeva, [80] aseve nakrebis sruli ganaxleba, dzveli motamasheebis gashveba da axali dzalebis mokreba, visente feolas idea iyo, romelic wina chempionatze nakrebis tamashit ukmayofilo darcha. 1957 wels mane nakrebtan ertad tavis pirvel did saertashoriso turnirze — samxret amerikis chempionatze gaemgzavra. turniris ganmavlobashi manem sul 2 tamashi chaatara ( ekvadortan da kolumbiastan) da oriveshi shecvlaze shevida pepes nacvlad.[81] amis mizezi joeli iyo, romelsac feola nakrebis mtavar marjvena forvardad tvlida. [15][82] manes mimart undoblobis meore mizezi — driblingit misi metismeti gataceba gaxda, [18] es da safexburto disciplinisa da taqtikis ararseboba, romelic aseve manes miaweres, samwvrtnelo shtabis azrit, am chempionatis safinalo matchshi braziliis nakrebis wagebis mtavari mizezi gaxda.[41][83] amave wels monawileobda rokas tasis matchebshic, magram, rogorc aq, iseve momdevno wels chatarebul osvaldo kruzis tasze , mas moedanze gasvlis ufleba ar misces, mwvrtnelma upiratesoba isev joels mianicha. Gaucho (13.11.2015 22:22) msoflio chempionati 1958 1958 wlis msoflio chempionatis shesarchev turnirze mane pirvelive tamashshi, perus nakrebis winaagmdeg, mistvis uchveulo ampluit, marjvena garemarbad daayenes, romlis drosac man travmirebuli pele shecvala. es tamashi man sakmaod kargad chaatara, matchi fred 1:1 dasrulda. 21 aprils , sapasuxo matchshi, mane marjvena garemarbis poziciaze daayenes, joeli ki marcxena flangze gadaiyvanes. tamashi brazilielebis sasargeblod 1:0 dasrulda, ertaderti goli ki didam gaitana, garinchas winaagmdeg uxeshi tamashis gamo danishnuli jarimis meshveobit. shemdeg dges ert-erti gazeti werda: „garincham da didam sakutari nakrebis shvedetshi mimavali gza gaxsnes“. [84] am msoflio chempionatis safinalo nawilis win mane fsiqologiur testze gaagzavnes profesor karvaliaesastan, rata gaegot, ramdenad sheedzlo fexburtels sakutari tavis floba da aseve, sheedginat misi fsiqologiuri portreti.[85] am tests garincha iumorit miudga, ar tvlida seriozulad mas, eqimis txovnaze ki daexata adamiani, man daxata is dzalian didi tavit, miamsgavsa kuarentinias , ristvisac miigo dasashveb zgvarze dabali shefaseba, ufro zustad ki 38 123-dan da misi saqcieli infantilurad miichnies;[15][18] analogiuri shefaseba miigo pelemac .[82] [86] amis garda, manem shedegebma achvena, rom mas ar sheedzlo vertikaluri xazis garcheva horizontalurisgan. [87] fsiqologis azrit, garinchasa da peles chempionatze gasasvlelad nakrebshi gamodzaxeba shecdoma iyo.[85][87] chempionatis dawyebamde braziliam 1958 wlis 21 maiss amxanaguri shexvedra chaatara korintianstan, romelic 5:0 moigo. am tamashshi mane dubli sheasrula. nakrebis shemadgenlobashi es golebi mistvis pirveli iyo. [88] shemdeg mosamzadebel matchshi, italiur fiorentinastan, manem mcvelebi roboti , manini , charvato da mekare sarti miyolebit moatyua. amis shemdeg man burto karebshi ar gagzavna, daeloda, sanam mastan roboti miirbenda, romelic man xelmeored moatua da mxolod amis shemdeg gaitana goli. tanagundelebi, gansakutrebit nakrebis kapitani, belini , am saqcielis gamo garinchas upasuximgeblobashi adanashaulebdnen. [18][89] braziliuri fexburtis konfederaciis warmomamadgenlebac garinchas es saqcieli araseriozulad agiqves, ris gamoc mati miiges gadawyvetileba garinchas chempionatidan moxsnis taobaze. tumca, saboloo jamshi, nakrebis fizikuri momzadebis mwvrtnelma, konferedaciis warmomadgenlebs am gadawyvetilebaze uari atqvevina. man tqva, rom: „garincha ase fexburtelebis abushad agdebis an araseriozulobis gamo ki ar iqceva, aramed es misi unaria, simxiarulit ganaxorcielos safexburto miznebi.“ Gaucho (13.11.2015 22:22) msoflio chempionatze manem da pelem jgufuri etapis pirveli ori matchi ( inglisisa da avstriis nakrebebis winaagmdeg) gamotoves, radgan mwvrtneli dziritad marjvena ganapira motamashed joels tvlida, xolo centralur tavdamsxmelad — altafinis. ori axalgazrda fexburteli mwvrtnels zedmetad individualurebad miachnda. aseve, nakrebis teqnikuri komisiis warmomadgenlebis azrit, garincha „ar itavsebda“ mcvelis pozicias.[91][92] kidev ert, araoficialur versiad itvleboda, rom tetrkanianebi, chrdilouri klimatis pirobebshi, uketesad warmoachendnen sakutars tavs, vidre shavkanianebi. [47] jgufuri etapis mesame matchis win, romelshic braziliis nakrebi ssrk-s upirispirdeboda, nilton santosi feolastan mivida da utxra, rom garincha da pele ufro uketesad tamashobdnen, vidre mat adgilze myofi fexburtelebi. niltonis azrs mxari dauchires joao avelanjim (braziliis fexburtis konfederaciis prezidenti), nakrebis eqimma — goslingma da aseve nakrebis ramdenime fexburtelma, didasa da belinis chatvlit. [18] [19] magram, mogvianebit es versia am epizodis monawile pirebma uaryves. [15] meore versiis tanaxmad, garincha tviton mivida feolastan da utxra: „an tqven chamsvavt rusebtan matchshi an kidev me xvalve gavemgzavrebi saxlshi da italiur klubebtan kontraqts movawer xels.“, rata mwvrtnels sheshineboda da moedanze gaeyvana. [15] mesame versiit tanaxmad, feolam garincha sheiyvana shemadgenlobashi, rata tavisi arastandartuli moqmedebebit mowinaagmdegis dacvashi areuloba gamoewvia. [18] saerto jamshi, brazilia — ssrk-s tamashze garincha mainc daayenes dziritad shemadgenlobashi, matchis pirvelive wutebze ki brazilielebma garinchas flangidan ramdenime mwvave sheteva ganaxorcieles. garincha xshirad atyuebda mowinaagmdegeta mcvels, kuznecovs da an sakutars tavze igebda tamashs, an centrisken awvdida burts. ertxelac, centridan dawyebuli shetevis dros, man swrafad moatyua kuznecovi, voinovi da krijevski, kidev ertxel gadaawoda burti peles da sam wutshi manes pasit vavam goli gaitana. [38] frangma jurnalistma, gabriel anom brazilielebis mier natamashebi es mcire monakveti sheafasa, rogorc: „sami yvelaze saucxoo wuti fexburtis istoriashi“. [93] . meore taimshi vavam meore golic gaitana, isev garinchas gadacemis shedegad. Gaucho (13.11.2015 22:22) „garincha da pele brwyinavdnen msoflio chempionatze. mat gvtisgan bodzebuli unikaluri nichi hqondat. titqos uzenaess undoda enaxvebina xalxistvis, tu ra sheidzleba chaidino burtit. garincha chvens dacvas shishis zars scemda, misi dawevac ki sheudzlebeli iyo, rom agaraferi vtqvat, mistvis burtis suftad artmevaze. dzalian swrafi iyo da tan yoveltvis akontrolebda burts... meore wutze miigo burti, ise rom misma murvem, boris kuznecovmac ver sheamchnia da iseti sidzlierit daartya, rom dzelidan asxletili burti, moednis centrshi davarda. dartymis zarbazniseburi dzala hqonda. kidev kargi, rom iashinma (mekare) ver moaswro burtistvis xelebis daxvedra, torem dzelze „miachedebda“ mas. chven gatavisebuli gvqonda, rom garinchasgan siketes ar unda davlodebodit. Gaucho (13.11.2015 22:23) brazilielebi meotxedfinalshi uelsis , xolo naxevarfinalshi safrangetis nakrebs daupirispirdnen, sadac sadavo ofsaidis gamo garinchas goli ar chatvales.[85] finalshi brazilia, chempionatis maspindzels — shvedets daupirispirda, romelic 5:2 daamarcxa, ori goli ki manes gadacemis shemdeg gavida. es sagole gadacemebi marjvena flangze manes „gargvevis“ shemdeg gaketda. [96][97] tamashis zogierti monawilis azrit, am tamashis mogeba manes damsaxureba iyo. [17] tavisi damsaxurebis gamo garincha turniris simbolur nakrebshic moxvda. Gaucho (13.11.2015 22:23) 1958—1962 wlebis gamosvlebi 1958—1962 wlebshi garincha braziliis nakrebis shemadgenlobashi araregularulad gamodioda. 1959 wels mane meored gamovida samxret amerikis chempionatze, magram isic mxolod dorvalis shemcvlelad. pirvel or matchshi, sadac brazilielebma perustan fre itamashes, xolo chiles mouges, manes ar utamashia; magram moedanze iyo momdevno otx matchshi. brazilielebma am turnirze mxolod meore adgilis dakaveba shedzles. momdevno wels manem nakrebis shemadgenlobashi mxolod otx amxanagur tamashshi miigo monawileoba. nakrebs axlda rokas taszec, tumca moedanze ar gaiyvanes. 1961 wels manem nakrebtan ertad o'higinsisa da osvaldo kruzis tasebi moigo. Gaucho (13.11.2015 22:24) [img]https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c1/Garrincha_1962.jpg/280px-Garrincha_1962.jpg[/img] garincha 1962 wlis msoflio safexburto chempionatis ert-ert matchshi Gaucho (13.11.2015 22:25) msoflio chempionati 1962 mundialis mogebidan otxi wlis shemdeg manem tavisi warmateba gaimeora chileshi , 1962 wlis msoflio chempionatze . 18 marts , gafrenis win, garincha ar gamocxadda nakrebis shemadgenlobashi da botafogos direqtori idzulebuli gaxda igi bikasis barebshi moedzebna. man ipova garincha da erovnuli nakrebis banakshi gagzavna. [52] jgufuri etapis meore matchshi pelem travma miigo da chempionats gamoetisha, ris shemdegac garincha idzulebuli gaxda gundis lideroba etvirta. [14] jgufuri etapis gadamwyvet matchshi espanettan , mashin rodesac angarishi 1:1 iyo, xolo tamashis dasrulebamde sul ramdenime wutiga rcheboda, garincham dzlieri „gargveva“ ganaxorciela sakutari flangidan, gadaawoda burti amarildos da am ukanasknelma brazilielebs gamarjveba moutana. [98] meotxedfinalshi brazilielebma ingliselebi daamarcxes, angarishit 3:1, ori goli manem gaitana, aseve man gauketa sagole gadacemas vavas. [19][99] tamashis dros mane ingliselta gansakutrebuli yuradgebis qvesh imyofeboda, rata ar miecat mistvis tavisufali moqmedebis ufleba. [74] [100] naxevarfinalshi brazilielebi chempionatis maspindzels — chiles nakrebs daupirispirda. am tamashshi garincham ori goli gaitana da aseve vavas gauketa sagole gadacema, sabolood tamashi brazilielebis sasargeblod 4:2 dasrulda.[74] momdevno dges chiluri gazeti „Mercurio“ gamoica shemdegi sataurit: „romeli planetidanaa garincha?“. [101] matchis bolos manem xumrobit chilel roxass samagiero gadauxada, mis winaagmdeg morigi dargvevis gamo [102] , amis gamo peruelma msjama igi moednidan gaadzeva, miuxedavad imisa, rom am incidentze peruelebsac gaecinat, roxasma da garincham ki megobrobis nishnad ertmanets chamoartves xeli. [103] rodesac mane moednidan gadioda, tribunebidan mas botli esroles, romelic tavshi moxvda. [103] matchis shemdeg braziliis premier-ministrma tankredu nevesim chileshi telegrama gagzavna, romlitac itxova, rom manestvis diskvalifikacia ar miecat. [38] joao avelanjim am epizodis ert-ert tvitmxilvevls gverdit msajs, urugvael estebana marinoss stxova saqmis sruli gamodziebis chasatareblad chveneba mieca. [104] manes moednidan gadzevebis epizodi disciplinurma komisiam ganixila, romlis drosac xutma oris winaagmdeg msajis gadawyvetileba shecdomad agiares da msoflio safexburto chempionatis istoriashi pirvelad moixsna diskvalifikacia, romelic manes chempionatis safinalo matchshi gamosvlas ukrdzalavda. [105] finalshi brazilielebma chexoslovakiis nakrebi daamarcxes. garincha, otx sxva fexburteltan ertad chempionatis bombardiri gaxda, masve mianiches sauketeso fexburtelis titulic. Gaucho (13.11.2015 22:26) garincha mteli cxovreba itanjeboda alkoholisadmi midrekilebit, amis gamo ramdenimejer avtoavariashic moyva. ert-erti avariisas, 1969 wlis 13 aprils , rodesac avtomobils nasvam mdgomareobashi martavda, garincha daejaxa kartofilis tomrebit savse satvirtos, manqana samjer amotrialda. avariashi daigupa misi sidedri, rozalia gomesi, romelic wina saqare minidan gadmovarda. [68] amis shemdeg manem uari ganacxada alkoholis migebaze sachestan yofnis dros. [68] imis gamo, rom es misi pirveli dargveva iyo da moklulis natesavebma ar moitxoves manes mimart sisxlissamartlebrivi devna, mas mxolod orwliani pirobiti sasjeli da jarima daakisres. [110] garkveuli xnis shemdeg avariashi mamamistan ertad moyva, asetive situaciashi, tumca is gadarcha.[15] garinchas aseve hqonda azartuli tamashebisa da fulisken midrekileba. [111] pirvelad garincha 1952 wlis 20 oqtombers daqorwinda 16 wlis nair markesze, romelic mastan ertad mushaobda fabrikashi da orsulad iyo misgan[18][112] , qorwinebis periodshi garinchas misgan 8 gogona sheedzina[14] : tereza, edeniri, marinete, jurasiaru, deneziu, maria sesilia, terezinia da sintia.[113] markestan qorwinebis periodshi, garinchas romani hqonda irasi kastiliostan, romelmac 1957w els igi daarwmuna gadasuliyo mastan, rio-de-janeiroshi. mane xshirad rcheboda irasistan botafogos momqancveli varjishebis shemdgom, rodesac mas pau-grandishi dabruneba agar sheedzlo. irasisgan manes ori shvili hyavda: marsilia da nenema, romelic shemdeg profesionaluri fexburteli gaxda.[113][114] irasim garincha misi shvilebis mamad sajarod mxolod 15 wlis shemdeg agiara. [41] [113] botafogos shvedeturi turnes dros, garinchas mcirexniani romani hqonda adgilobriv oficianttan, romelic misgan dafexmdzimda. shvils daarqves ulf lindbergi. [115] 1962 wlis msoflio chempionatis mimdinareobisas chileshi, garinchas romani hqonda sambis skolis „mangeira“ cnobil shemsrulebel elza suarestan. [24][116] 1965 wels garincha oficialurad ganqorwinda nairs, romelsac icavda cnobili advokati, dirsei rodrigers mendesa, procesis dasrulebis shemdeg, garincha mteli cxovreba uxdida aliments elzas.[113] amis gamo mas mouwia ori saxli gayidva, 1968 wels mas 90 dgiani patimroba miesaja alimentis gadauxdelobis gamo, tumca magalianes linsma gadaixada sachiro tanxa. [112] 1964 wlis 10 marts garinchasa da elzas saxlshi samxedroebi sheichrnen, romlebic qveynis avtoritaruli rejimis kontrolis qvesh iyvnen, da binashi mdebare nivtebi daamsxvries. samxedroebma es imitom gaaketes, rom elza aqtiurad ucherda mxard prezident-reformator juan gulartis. 1966 wels garincha da elza daqorwindnen boliviashi ; sheuglebis ceremonia boliviashi mdebare braziliis saelchos maxloblad gaimarta. avariis shemdeg, romelshic elzas deda daigupa, garincha depresiashi chavarda da tvitmkvleloba scada. elza tvlida, rom garinchas gankurnebis sauketeso sashualeba mati boliviidan wasvla iqneboda; 1969 wlis miwuruls isini italiashi wavidnen, sadac elzas kavshirebis wyalobit, manem braziliis sagareo vachrobis institutis romis ganyofilebashi daiwyo mushaoba, xelfasis saxit mas tveshi 1000 dolars uxdidnen. shemdeg garincha elzastan ertad maliorkaze wavida, sadac restoran barbarelashi mushaobda. mogvianebit ki isev italiashi da safrangetshi cxovrobdnen. braziliashi 1972 wels dabrundnen. 1976 wels mat sheedzinat vaji, manuel garincha dos santos juniori [15] , romelic 10 wlis shemdeg avtokatastrofashi daigupa. [23][117] 1977 wlis 30 agvistos isini ertmanets gaeyarnen, mas shemdeg rac garincha alkoholuri sasmelis zemoqmedebis qvesh yofnisas fizikurad gausworda elzas. Gaucho (13.11.2015 22:26) bolo wlebi da sikvdili sicocxlis bolo wlebi garincham praqtikulad saarsebo pirobebis gareshe gaatara, igi modzrav saxlshi cxovrobda bangas raionshi, rio-de-janeiroshi . [118] 1978 wels garincha gulis ukmarisobis gamo saavadmyofoshi moxvda, sadac man vanderleia vieira gaicno, oci wlis gogona, romlisganac 1981 wlis ianvarshi qalishvili livia sheedzina. [18] sul cnobilia garinchas 14 shvili, romelic sxvadasxva partniortan sheedzina.[119] vanderleiastan qorwinebashi yofnis dros mane xshirad xvdeboda saavadmyofoshi. 1979 wlis ivnisshi ert-erti „shetevis“ dros mas agmouchines gvidzlis cirozi . [18] elzas, vanderleiasa da misi dzmis azrit, mane aqtiurad moixmarda narkotiks, rata surda, rom male momkvdariyo. [120] 1980 wels, saavadmyofoshi moxvedris shemdeg, mene sheecada sasmelistvis tavi daenebebina, magram ushedegod. [121] . 1982 wlis shobas igi kvlav cudad gaxda da saavadmyofoshi moatavses. [32] samedicino dawesebulebis datovebis shemdeg manem kvlav daiwyo sma: 16-18 ianvris dgeebi man sxvadasxva barebshi gaatara. [41] rodesac saxlshi dabrunda, sashinel mdgomareobashi iyo, vanderleiam gamoidzaxa saswrafo daxmareba, romlitac igi boavistas hospitalshi komatozur mdgomareobashi myofi gadaiyvanes. 20 ianvars dilis 6 saatze garincha sakutar palatashi gardacvlili ipoves. sikvdilis mizezad gvidzlis cirozi dasaxelda, romelic alkoholis didma odenobam daachqara, aseve, rogorc cnobilia sikvdili filtvebis sheshupebam da nervuli sistemis dargvevebma gamoiwvia. Gaucho (13.11.2015 22:27) satamasho maxasiateblebi garincha sashualo simaglis iyo, marcxena fexi marjvenastan shedarebit mokle hqonda. [125] msoflios wamyvan fexburtelebtan shedarebit, rogorc agnagobit, ise tamashis stilit, mane ewinaagmdegeboda safexburto kanonebs. klubebsa da nakrebshi misi warmateba mwvrtnelebis damsaxurebaa, romlebmac mas improvizaciisa da individualuri tamashis neba dartes.[38] manes teqnika bunebriv nichze iyo dafudznebuli da ara mudmiv varjishebze. [18][83] zogiertis azrit, garinchas teqnika braziliuri fexburtis kvintesencias warmoadgenda. [126] yvelaze metad garincha improvizaciasa da gamomgoneblobaze dafudznebuli araganmeorebadi driblingitaa cnobili, romlitac igi marjvena flangidan swraf gargvevebs axorcielebda, martivad atyuebda mcvelebs da zust gadacemebs aketebda. burtan mimartebashi damaxasiatebeli teqnika hqonda, aqtiurad iyenebda orive fexs. erti mxriv, mcvelebma kargad icodnen ras unda moelodnen garinchasgan, meore mxriv, moedanze misi moqmedebebi srul moulodnelobad rcheboda. Gaucho (13.11.2015 22:28) dzneli iyo gewinaswarmetyvela, rogor itamashebda momdevno momentshi garincha, imis gamo, rom igi marcxena fexsac ise iyenebda, rogorc marjvenas. mas sheedzlo, rogorc centrisken gadaweva, ise ucbad gaxeleba da fantastiuri dartymis ganxorcieleba. garincha iyo jarimebisa da kutxurebis ostaturi shemsrulebeli. [127] tavisi karieris ganmavlobashi manes kutxuris chasawodebeli zolidan sami goli aqvs gatanili. xshirad itanda golebs dzlieri shetevebisas, romlis drosac ramdenime fexburtels atyuebda. mas ert-erti yvela cnobili goli fiorentinas winaagmdeg aqvs gatanili, braziliis nakrebis winamsoflio sachempionato amxanagur matchshi 1958 wels. garincham zedized moatyua ramdenime italieli, shevida sajarimoshi, moatyua mekare sarti , daeloda sanam mcveli karebisken miaswrebda, moatyua isic da mxolod amis shemdeg gaitana goli. garincha genialuri iyo. sensaciuri driblingis garda, mas yvelaze kargi teqnika hqonda. is axorcielebda didebul shesvlebsa da zust pasebs mravali wlis ganmavlobashi botafogosa da or msoflio chempionatze. garinchas tamashs xshirad teatralur warmodgenas adarebdnen, mas xalxis sixarulsa da fexburtis chaplins udzaxdnen. [9][131] cnobilia shemtxvevebi, rodesac manes botafogoshi tamashisas burti moednis farglebs garet gaeqca, magram msajs imdenad undoda am manevris gagrdzeleba enaxa, rom tamashs ar acherebda. [24] manes naklovanebebi misive girsebebidanve iyo warmoshobili: igi xshirad individualur tamashs iwyebda, iviwyebda gundur principebs da borotad iyenebda samwvrtnelo shtabis ndobasa da mxardacheras. zeze moreira, botafogos mtavari mwvrtneli, sheecada mis gamosworebas. varjishis dros igi moednis centrshi skams moatavsebda xolme da manes aidzulebda moetyuebina igi, titqos mowinaagmdege yofiliyo. manes skams ramdenimejer shemouvlida, fexebshua burts gautarebda, gaiqceoda da karebshi urtyavda. bolos moreira danebda da tqva: garincha tamashobs sqemis gareshe. Gaucho (13.11.2015 22:29) [img]https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/34/Garrincha_estatua.JPG/220px-Garrincha_estatua.JPG[/img] garinchas biusti „botafogos“ muzeumshi Gaucho (13.11.2015 22:30) xsovna sxvadasxva versiis tanaxmad, garincha msoflios yvela drois ert-ert sauketeso fexburtelad itvleba. IFFHS-is versiit garincha XX saukunis msoflios sauketeso fexburtelebs shoris merve da samxret amerikis sauketeso fexburtelebs shoris meotxe adgili ukavia. 1994 wels, fifam igi msoflio chempionatebis sauketeso fexburtelebis simbolur nakrebshi sheiyvana. [132] 1998 wlis msoflio chempionatis win kompania MasterCard-ma 24 wamyvan sportul jurnalists shoris gamokitxva chaatara, romlis mixedvitac garincha kvlav agmochnda simbolur nakrebshi. [133] World Soccer-is gamokitvis mixedvit ki mas meoce adgili ukavia XX saukunis sauketeso fexburtelebs shoris. 1966 wels, jurnal Placar -is gamokitxvis shedegad garincham braziliis nakrebis istoriis ganmavlobashi mis sauketeso fexburtelebs shoris meore adgili daikava. Gaucho (13.11.2015 22:35) oficialuri garinchas matchebi braziliis nakrebshi tarigi chatarebis adgili mowinaagmdege angarishi golebi shejibreba 18 seqtemberi 1955 rio-de-janeiro chile 1:1 - b. o’higinsis tasi 21 marti 1957 lima ekvadori 7:1 - sasch 1957 23 marti 1957 lima kolumbia 9:0 - sasch 1957 13 aprili 1957 lima peru 1:1 - mch-is sakvalifikaci 1958 21 aprili 1957 rio-de-janeiro peru 1:0 - mch-is sakvalifikaci 1958 11 ivnisi 1957 rio-de-janeiro portugalia 2:1 - amxanaguri matchi 16 ivnisi 1957 san-paulu portugalia 3:0 - amxanaguri matchi 18 maisi 1958 san-paulu bulgareti 3:1 - amxanaguri matchi 15 ivnisi 1958 geteborgi ssrk 2:0 - mch 1958 19 ivnisi 1958 geteborgi uelsi 1:0 - mch 1958 24 ivnisi 1958 stokholmi safrangeti 5:2 - mch 1958 5 dekemberi 1958 stokholmi shvedeti 5:2 - mch 1958 21 marti 1959 buenos-airesi bolivia 4:2 - sasch 1959 26 marti 1959 buenos-airesi urugvai 3:1 - sasch 1959 26 marti 1959 buenos-airesi paragvai 4:1 - sasch 1959 4 aprili 1959 buenos-airesi argentina 1:1 - sasch 1959 29 aprili 1960 kairo egvipte 5:0 1 amxanaguri matchi 5 maisi 1960 aleqsandria egvipte 3:1 - amxanaguri matchi 6 maisi 1960 kairo egvipte 3:0 1 amxanaguri matchi 10 maisi 1960 kopenhageni dania 4:3 - amxanaguri matchi 29 ivnisi 1960 rio-de-janeiro chile 4:0 - amxanaguri matchi 30 aprili 1961 asunsioni paragvai 2:0 - o. kruzis tasi 3 maisi 1961 asunsioni paragvai 3:2 - o. kruzis tasi 7 maisi 1961 santiago chile 2:1 1 b. o’higinsis tasi 11 maisi 1961 santiago chile 1:0 - b. o’higinsis tasi 21 aprili 1962 rio-de-janeiro paragvai 6:0 1 o. kruzis tasi 24 aprili 1962 san-paulu paragvai 4:0 - o. kruzis tasi 6 maisi 1962 san-paulu portugalia 2:1 - amxanaguri matchi 9 maisi 1962 rio-de-janeiro portugalia 1:0 - amxanaguri matchi 12 maisi 1962 rio-de-janeiro uelsi 3:1 1 amxanaguri matchi 16 maisi 1962 san-paulu uelsi 3:1 - amxanaguri matchi 30 maisi 1962 vinia-del-mari meqsika 2:0 - mch 1962 2 ivnisi 1962 vinia-del-mari chexoslovakia 0:0 - mch 1962 6 ivnisi 1962 vinia-del-mari espaneti 2:1 - mch 1962 10 ivnisi 1962 vinia-del-mari inglisi 3:1 2 mch 1962 10 ivnisi 1962 santiago meqsika 4:2 2 mch 1962 17 ivnisi 1962 santiago chexoslovakia 3:1 - mch 1962 2 ivnisi 1965 rio-de-janeiro belgia 5:0 - amxanaguri matchi 6 ivnisi 1965 rio-de-janeiro germania 2:0 - amxanaguri matchi 9 ivnisi 1965 rio-de-janeiro argentina 0:0 - amxanaguri matchi 17 ivnisi 1965 orani aljiri 3:0 - amxanaguri matchi 24 ivnisi 1965 portu portugalia 0:0 - amxanaguri matchi 4 ivlisi 1965 moskovi ssrk 3:0 - amxanaguri matchi 14 maisi 1966 rio-de-janeiro uelsi 3:1 1 amxanaguri matchi 19 maisi 1966 rio-de-janeiro chile 1:0 - amxanaguri matchi 4 ivnisi 1966 san-paulu peru 4:0 - amxanaguri matchi 8 ivnisi 1966 rio-de-janeiro poloneti 2:1 1 amxanaguri matchi 30 ivnisi 1966 geteborgi shvedeti 3:2 - amxanaguri matchi 12 ivlisi 1966 liverpuli bulgareti 2:0 1 mch 1966 15 ivlisi 1966 liverpuli ungreti 1:3 - mch 1966 Gaucho (13.11.2015 22:38) [img]https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/11/Winning_brazilian_National_team_1958.jpg/300px-Winning_brazilian_National_team_1958.jpg[/img] 1958 wlis msoflio chempionati, braziliis nakrebi mogebas zeimobs (garincha marjvnidan mesame wina rigshi) სისტემა (05.06.2022 02:56) [red]თემა გადაიტანა Boss Lampard კატეგორიიდან ფეხბურთი კატეგორიაში ფეხბურთელები[/red] წყარო: https://estadio.ge/forum/14/65/442/