თემა: amouxsneli istoriebi (ტაბუდადებული თემები / თემები რომლებზეც დუმან) Hazard (30.01.2016 15:51) 1995 wlis dasawyisshi chinetis qalaq siuan–heshi uchveulo bichuna gamochnda. mas dzalian ucnaurad ecva da gaugebar chinur dialeqtze saubrobda. bavshvi policiashi waiyvanes. bichunam tqva, rom 11 wlisaa, hon–heni hqvia da sofel chen– jostan axlos mdebare monastershi cxovrobs. bavshvi sheshinebuli iyo, kitxulobda sad iyo, ra qalaqi iyo es da ratom dadian karetebi cxenebis gareshe. policiashi gadawyvites, rom bichuna „janmrteli ar iyo“ da fsiqiatriul klinikashi gagzavnes. eqimis kitxvaze, romeli welia axla, bichma upasuxa 1695. gamokvlevebit dadginda, rom bichi savsebit janmrteli iyo. eqimi li dzalian dainteresda uchveulo pacientit. man sxvadasxva eqspertebi moiwvia bichis fenomenis shesaswavlad. daskvnebi gamaognebeli iyo. aghmochnda, rom bichi XVII saukunis chinur dialeqtze saubrobda. hon–heni savaadmyofoshi mteli erti wlis ganmavlobashi cxovrobda. 1996 wels ki ukvalod daikarga. eqimma lim im monastris modzebna scada, romelzec hon– heni yveboda. aghmochnda, rom monasteri realurad arsebobda, da igi XVII saukuneshi iyo daarsebuli. eqimi li monastershi gaemgzavra da dzvel arqivebshi gasaocar chanawerebs miakvlia, sadac monastris msaxurs, hon– hens moixseniebdnen. dokumentebshi natqvami iyo rom bichi 1695 wels daikarga da mxolod erti wlis shemdeg gamochnda. hon–heni dabrunebis shemdeg uchveulod gamoiyurboda. amitom berebma gadawyvites, es ambavi monastris istoriashi chaewerat. bavshvma moyva, rom mteli es dro meoce saukuneshi gaatara da iq xalxi „iseti araa, rogorc chventan“ – cxenebis gareshe dadian, cashi dafrinaven da sarkeebidan laparakoben (televizors gulisxmobda). tu bavshvma shedzlo momaval droshi moxvedra da aseve ukan, warsulshi dabruneba, es idumali shemtxveva miutitebs imaze, rom warsuli da momavali ertdroulad arsebobs. 1724 wlis 27 ivliss qalaq gamlmenis maxloblad 12 wlis bichuna daichires. romelmac shemdgom saxeli, veluri petre, miigho. bichi ar laparakobda, purs ar chamda, chamda balaxs da bostneuls. chorebma „veluri bavshvis“ shesaxeb nglisis mefis, georgis yuramdec miaghwia. mastan gamogzavnes maswavleblebi. bichma advilad aitvisa qcevis manerebi, laparakis swavla ki verafrit shedzlo. germanelma naturalistebma da mecnierebma es fenomeni sheiswavles da mividnen daskvnamde, rom bavshvi cxovelta sazogadoebashi iyo gazrdili. magram rogor da saidan moxvda germaniashi ucnobi darcha. 1828 wlis 26 maiss policiam teqsvmeti wlis, dzalian chuchyiani, axalgazrda daichira. bichs chamoglejili tanisamosi da ramdenime zomit patara fexsacmeli ecva, titqmis ver laparakobda, furcelze mxolod sakutari saxelis dajghabna moaxerxa – kaspar hauseri. bichi mteli dghis ganmavlobashi ert adgilas ijda, chamda mxolod purs da svamda wyals. uchveulo unari hqonda –sibneleshi xedavda rogorc kata. ar icoda ra aris rdze, cecxli da mandzili obieqtamde. mogvianebit, rodesac laparaki iswavla moyva, rom didi xani gaatara bnel otaxshi, otaxi imdenad patara iyo, fexze ver dgeboda. tansacmels mashin ucvlidnen, rodesac edzina. ase, rom bichi sruliad mowyvetili iyo garemos. cnobilma advokatma anselm fon feierbaxma gadawyvita sheeswavla saqme da bichisatvis memkvidreoba daebrunebina. 1829 wels kaspari parkshi ugono mdgomareobashi ipovnes. mas tavze chriloba hqonda. bichma tqva, rom tavs nighbiani adamiani daesxa. tumca, ar daujeres da ifiqres, yuradghebis misaqcevad, sakutar tavs ziani tavad miayenao. sami dghis shemdeg kaspari gardaicvala.1833 wels gardaicvala advokatic. gachnda echvi rom hauseri badenebis princi iyo, romelic idzulebit chamoashores memkvidreobas. tumca genetikurma analizma, romelic kasparis gardacvalebidan 164 wlis shemdgom chatarda, achvena, rom is arc princi iyo da badenebtanac saerto araferi hqonda. 1954 wels iaponiashi daakaves ucnauri moqalaqe. dokumentebi wesrigshi ki hqonda, magram pasporti gacemuli iyo arasdros arsebuli qveynis tuared–is mier. preskonferenciaze dakavebuli irwmuneboda, rom misi qveyana mavritaniisa da sudanis qveynebs shoris, afrikashi, mdebareobda. gaocebuli darcha, rodesac achvenes ruka da misi „tuaredis“ adgilas aljiri aghmoachina. am adgilas martla cxovroben „tuaregebis“ tomi, rogorc chans gansxvaveba mxolod ert asoshia. tumca, tuaregebi arasdros flobdnen suverenitets. es kaci an momavlidan iyo da an paraleluri samyarodan. Nukri (30.01.2016 15:54) sainteresoa Gaucho (30.01.2016 16:19) +1 Nukri (30.01.2016 17:45) aseti istoriebi dadet ra Nukri (30.01.2016 17:54) 1930 wels indoetis dedaqalaq delishi mcxovrebma 4 wlis gogonam, saxelad shanti deva, tavis mshoblebs gamoucxada, rom ert dros igi cxovrobda sofel mutrashi, iyo sami shvilis deda, romelic mshobiarobas gadahyva da rom misi wina saxeli iyo ludji. gamomomdinare iqidan, rom gogona uwyvetad imeorebda am istorias, misma mshoblebma gamodzieba daiwyes. mat agmoachines, rom martlac arsebobda sofeli saxelad mutra da am sofelshi martlac cxovrobda qali saxelad ludji, romelic axali gardacvlili iyo. mat shanti am sofelshi miiyvanes. 4 wlis bavshvma moulodnelad adgilobriv dialeqtze daiwyo saubari da amoicno misi qmari da bavshvebi wina cxovrebidan. man aseve gaixsena faqtebi gardacvlili qalis cxovrebidan, romeltagan yvela simartles emtxveoda. Hazard (30.01.2016 20:09) me mainc mogonili mgonia es istoriebi:) Iunaitedi (24.01.2020 22:31) Lampard, aramgonia gamogonili iyos. Realurad aseti ragaceebi xo arsebobs Hazard (24.01.2020 22:48) Iunaitedi, არა წყარო: https://estadio.ge/forum/4/23/512/